Schrieverij

Wied vort
Bliespel in drie bedrieven.

Jan en Annie Hilbers hebt op de boerderij het roer omgooid. Ze hebt het mieste vee de deure uutdaon en Jan is een zorgboerderij begund. Annie hef een diel van de deel en het stookhok in gebruuk kregen as bed en breakfast.
Binnenkört kreg ze onankondigd bezuuk van de ANWB veur een keuring veur de gids van B en B’s in Nederland.
Dan arriveren Thijs Leegstra en Lotte van Meel, die bij de plietsie warken. Ze doen zich veur as echtpaar en as vogelliefhebbers, maor in warkelijkheid holden ze de neie buurman in de gaten, die verdacht wordt van een grote wietkwekerij in de varkensstallen. Annie dèenkt natuurlijk dat zij de inspectie veur de ANWB doen kommen.
Even later komp Marije Bult, die wel bij de ANWB warkt, as zogenaamde gast veur de controle. Nou is zij toevallig de echtgenote van Thijs Leegstra, die thuus natuurlijk niet zeggen kun wat e dizze dagen doen gung.
Daortussen deur scharrelt dan nog de hardheurende oma Jantje Hilbers, die nogal ies niet goed verstiet wat der zegd wordt, de hulpboer Gijs, ok niet de allerslimste en Tammo Onderwater, buurman met een grote veurliefde veur ienzaome vrouwlu.
Personages:
Jan Hilbers boer
Annie Hilbers Jan zien vrouw
Tammo Bazuin hulpboer
Jantje Hilbers old-boerin, moeder van Jan
Thijs Leegstra gast
Lotte van Meel gast
Marije Bult gast
Gijs Onderwater neie buurman
Anne de Vries partner van Lotte

Commentaor van het Huus van de Taol:
Vlot geschreven stuk met aantal ingrediënten van deze tijd. De zorgboerderij en de geheime wietteelt op veraf gelegen boerderijen zijn de hoofdmoot.
Rollen zijn mooi verdeeld, wel jammer dat Oma Hilbers, traditioneel, hardhorend is. Publiek vindt dit over het algemeen leuk, maar het is een veelvuldig gebruikte grap/handicap in het amateur toneel. Want deze Oma is best bijdehand wat meer benadrukt had kunnen worden bij haar rolinvulling.
De overige rollen zijn duidelijk, maar zorg er bij de gehandicapte Tammo voor dat deze liefdevol onnozel gespeeld wordt. (niet gaan overdrijven).
Het stuk biedt volop mogelijkheden om tot vlot, verrassend, vergroot spel te komen. Zorg voor actie / tempo !
Er zit veel humor in m.n. begrip brommers kieken komt zowel letterlijk als figuurlijk aan bod.
De rol van Anne aan het eind is een mooie vondst, maar enigszins ondankbaar.
Het stuk is mooi compact geschreven, het rode potlood hoeft er niet door heen en de lengte is in orde.
Wel zouden er meer handelingen in geschreven mogen worden, nu moet een regisseur daar zijn creativiteit op los laten.
Wied Vort heeft een mooi eigentijds gegeven in de oude traditie van amateurtoneel in drie bedrijven. Een aanrader voor vele verenigingen die er hun eigen, lokale draai aan kunnen geven.